H.C.Andersens papirklip



Søgetekst:
Vis små billeder, 8 ad gangen
Vis kun billedliste, 50 ad gangen



"... at klippe, det er den første
Begyndelse for Digteriet ..."

- H.C. Andersen i et brev til Dorothea Melchior 21. juli 1867

Det var for at underholde store og små at digteren klippede med den saks, han tillige med pennen, altid havde på sig. I sin samtid var digteren en yderst populær papirklipper, og mange af hans klip blev klippet i stykker og fordelt som souvenir blandt kredsen af beundrere. I de erindringer, som H.C. Andersens bekendte har skrevet, er hans klippekunst sjældent forbigået. Der er dog ingen direkte forbindelse mellem H.C. Andersens klippekunst og hans forfatterskab, alligevel er begge forenet i samme kreative energi: Mens digteren klippede, fortalte han gerne en fantastisk historie, som han endte, når klippet var fuldbragt. Som finale kunne han, som historiens pointe, folde sit gådefulde papir ud og afsløre dets indhold.

Selve papirklippene havde ikke alene til formål at glæde øjet, de var også en udfordring for ånden. Tit var der forputtet en dybere mening i klippene, på samme måde som i digterens eventyr, der overfladisk underholder, men som i det dybere giver noget for tanken. Visse af klippene er blot og bar rebusser, andre er ikoner, som i sprogligt sammenhæng afslører et symbol.

Denne dobbelte betydning, som er tilstedeværende i H.C. Andersens papirklip, giver et billede af digterens måde at tænke på. Klippene åbenbarer digterens absolut moderne sindelag - nemlig at sproget ikke er medium, men materiale for tænkning og betydning.

Billederne må frit anvendes til ikke-kommerciel brug i aviser, tidsskrifter og tryksager, med angivelse af: Kilde: Museum Odense. Billederne må ikke videresælges, anvendes i annoncer eller i andre kommercielle sammenhænge.

Henvendelse vedrørende brug til kommercielle formål skal ske til Museum Odenses samarbejdspartner vedrørende varemærkelicens:


Billederne kan mod betaling rekvireres i en høj opløsning egnet til reproduktionsbrug ved henvendelse til: museum@odense.dk.